Sunday, 19 November 2017
A+ R A-

UniMAP Gerak Misi Ops Banjir Pantai Timur Fasa 1 Ke Kelantan

 • Category: News
 • Written by Super User
 • Hits: 157

Kangar , 26 Januari  –Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menggerakkan misi Ops Banjir Pantai Timur Fasa 1 bagi tahun ini ke Kelantan dalam usaha membantu proses pembersihan kawasan banjir di beberapa kawasan yang terjejas.

Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UniMAP, Prof Madya Dr Mohd Foad Sakdan berkata seramai 35 sukarelawan yang terdiri daripada 20 lelaki dan 15 perempuan terlibat bagi melaksanakan misi berkenaan.

Menurutnya, mereka ditempatkan di Universiti Sains Malaysia (USM) Kampus Kesihatan, Kubang Kerian dan bakal menumpukan usaha pembersihan di tiga lokasi pemindahan banjir sementara bermula 24 hingga 27 Januari ini.

“Antara lokasi berkenaan ialah Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Jajahan Pasir Puteh, pusat pemindahan sementara mangsa banjir di Sekolah Kebangsaan (SK) Canggai dan di SK Wakaf Raja.

“Pengisian aktiviti misi kali ini adalah membersihkan dan mencuci pejabat JKM Pasir Puteh termasuk dua pusat pemindahan ini selain menganjurkan aktiviti bersama kanak-kanak mangsa banjir seperti mewarna, tarian  serta gotong-royong memasak bersama Anggota Perkhidmatan Awam (APM) serta JKM,” kata beliau ketika dihubungi, hari ini.

Mohd Foad berkata UniMAP turut mendapat kerjasama Pejabat Timbalan Naib Canselor HEPA UniMAP, Jabatan HEPA UniMAP, Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Sesi 2016/17 serta Kelab Sukarelawan UniMAPselain kerjasama HEPA USM, JKM Pasir Puteh dan APM Kelantan.

Katanya, selain bantuan membersihkan kawasan yang terjejas itu UniMAP juga mengadakan sesi perkongsian, motivasi serta interaksi bersama mangsa-mangsa banjir dalam usaha mengurangkan tekanan kepada mereka.

UniMAP turut menghulurkan bantuan berupa barangan keperluan kepada JKM dan APM bagi memberi sokongan serta melancarkan usaha agensi terbabit dalam membantu mangsa banjir,” katanya.

Untuk rekod, pada Januari tahun lalu UniMAP menggerakkan misi bantuan pasca banjir dengan membabitkan 2000 sukarelawan pelajar dan kakitangan UniMAP sendiri melibatkan tujuh fasa bagi membantu mangsa banjir di Kelantan.

 

 

 

30 Pelajar Cemerlang Terima Bantuan Pelajaran Yayasan Tunku Abdul Rahman

 • Category: News
 • Written by Super User
 • Hits: 207

Kangar, 13 Disember 2016 –  Seramai 30 pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) terpilih menerima Bantuan Pelajaran Yayasan Tunku Abdul Rahman (BPYTAR) selepas berjaya dalam sesi temuduga yang dikendalikan baru-baru ini.

Naib Canselor UniMAPDato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata, selain melalui proses temuduga, pemilihan pelajar-pelajar itu juga adalah dari kalangan pelajar yang dikenalpasti benar-benar dalam kategori kurang berkemampuan.

“Selain daripada itu, kita juga turut menilai prestasi akademik pelajar serta memiliki semangat juang yang tinggi untuk berjaya berdasarkan ‘pointer’ cemerlang yang mereka perolehi setiap semester.

“Setiap pelajar yang terpilih ini menerima sumbangan sebanyak RM3,000 setiap seorang dan saya amat berharap pelajar-pelajar yang telah terpilih ini dapat memanfaatkan sumbangan ini sebaik-baiknya,” kata beliau ketika menyampaikan ucapan di Majlis Penyerahan Zakat  BPYTAR di Dewan Keikhlasan, di sini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni (HEPA) Prof. Madya Dr. Mohd Foad Sakdan dan Dekan HEPA Prof Madya Razli Ahmad.

Menurut Zul Azhar, pihak UniMAP berbesar hati di atas sumbangan dan peruntukan yang disediakan oleh pihak Yayasan Tunku Abdul Rahman dengan jumlah keseluruhan peruntukan ialah RM90,000.

“Terima kasih yang tidak terhingga kepada pihak yayasan di atas keprihatinan menyalurkan zakat ini untuk membantu pelajar cemerlang yang kurang berkemampuan bagi meringankan beban mereka.

“Malah, Pihak UniMAP juga turut menyalurkan sumbangan sebanyak RM1,000 setiap seorang kepada tiga pelajar yang rumah keluarga mereka musnah dijilat api beberapa bulan yang lalu,” kata beliau.

 

 

 

Pertandingan Nyanyian Intervarsiti Uthayam 3.0

 • Category: News
 • Written by Super User
 • Hits: 203

 Sekretariat Ponggal Gala Nite 2016/17 yang juga dikenali sebagai Chatrah Yugam di bawah kendalian Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP dengan kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UniMAP, dan Minnal Fm telah menganjurkan Pertandingan Nyanyian Intervarsiti Uthayam 3.0 pada 18 September 2016 (Ahad) di Dewan Ilmu, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) Pauh Putra.

Read more: Pertandingan Nyanyian Intervarsiti Uthayam 3.0

KEMERIAHAN SAMBUTAN FESTIVAL KONVOKESYEN KE-11 UniMAP

 • Category: News
 • Written by Super User
 • Hits: 241

20 Oktober sehingga 25 Oktober 2016 - Universiti Malaysia Perlis telah menganjurkan Festival Konvokesyen yang ke-11 UniMAP. Festival konvokesyen ini dianjurkan sempena meraikan mahasiswa-mahasiswi UniMAP yang telah berjaya menamatkan pelajaran dan bergraduasi bermula pada 21 Oktober sehingga 25 Oktober. Festival Konvokesyen ini dianjurkan bersama dengan pihak Kumpulan Media Karangkraf dan ini adalah kali ketiga penganjuran bersama pihak Kumpulan Media Karangkraf ini dilakukan. Tema FestKon 11 UniMAP pada tahun ini ialah “Wasatiyyah Peneraju Kecemerlangan” dan buat julung kalinya dilakukan di Dataran Pusat Kejuruteraan UniMAP.


Seramai 27 orang pelajar UniMAP telah dilantik dan diberi kepercayan mutlak untuk menjadi Sekretariat FestKon 11 UniMAP dan gerak kerja FestKon 11 ini diketuai oleh Pengarah FestKon 11 UniMAP iaitu saudara Muhamad Izzat Bin Rizal yang juga merupakan Timbalan Yang DiPertua Majlis Perwakilan Pelajar UniMAP bagi sesi 2015/2016. Gerak kerja Sekretariat FestKon 11 ini telah bermula pada cuti semester yang lalu sehingga pada hari kejadian. “Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh” merupakan peribahasa yang sentiasa digunakan oleh Pengarah FestKon 11 untuk memastikan organisasinya sentiasa kukuh dan terus komited dalam gerak kerja Festival Konvokesyen. Gerak kerja FestKon 11 UniMAP ini juga dibantu oleh pegawai dan staf Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP (JHEPA) untuk memastikan Sekretariat FestKon 11 melakukan kerja dengan teliti dan sempurna.
Festival Konvokesyen ke 11 UniMAP ini telah dirasmikan oleh Canselor UniMAP Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail. Majlis perasmian berlangsung dengan suasana yang meriah dengan kunjungan orang ramai yang hadir pada malam tersebut. Majlis perasmian tersebut bertambah meriah dengan persembahan daripada staf Unit Kebudayaan dan Rekreasi UniMAP dan persembahan artis iaitu Lah Ahmad. Bertepatan dengan konsep Islamik Arab, persembahan pada malam tersebut dihiburkan dengan persembahan yang berunsurkan ilmiah. Selain itu, terdapat juga persembahan daripada pelajar UniMAP yang unik dan menarik seperti Teater dan Yoyo.


Pelbagai aktiviti dan program telah dilakukan oleh Sekretariat FestKon 11 dengan kerjasama pihak Kumpulan Media Karangkraf sepanjang FestKon 11 UniMAP berlangsung. Antara program yang menjadi tarikan pengunjung ialah Valakkk’s House, Memanah, Hiburan Media Showcase bersama Harris Baba, Malam Penghayatan Islam bersama Syamsul Debat, Bicara Cinta Anak Muda, Nothern Low Unite, pertandingan mewarna bersama Didi& Friends dan pelbagai lagi aktiviti lain yang luar biasa hebat. Seterusnya, untuk menarik lebih ramai pengunjung untuk hadir ke Festival Konvokesyen, jualan kering dan basah diadakan sepanjang FestKon 11 UniMAP berlangsung dan pelbagai jenis aneka jualan makanan yang disediakan para penggerai.


Namun begitu, dalam kemeriahan FestKon 11 berlangsung satu bencana alam telah berlaku pada 24 Oktober sekitar jam 4.00 petang. Ribut kencang yang berlaku pada ketika itu telah menerbangkan beberapa buah khemah yang berdekatan dengan khemah utama FestKon 11 UniMAP antaranya ialah dua buah khemah jualan bunga, sebuah khemah Unit Keselamatan dan sebuah khemah Alumni UniMAP. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan semua pengunjung dalam keadaan selamat tanpa sebarang kecederaan. Proses baik pulih dilakukan sepantas kilat oleh pihak Sekretariat FestKon 11 UniMAP dan staf keselamatan daripada Jabatan Keselamatan. Program pada malam tersebut diteruskan juga dengan sambutan yang hangat daripada para hadirin.“Walaupun FestKon 11 in idilakukan pada cuti pertengahan semester, namun pengunjung yang hadir pada setiap hari sangat luar biasa hebat” kata Pengarah FestKon 11 UniMAP.

Pelbagai strategi dan perancangan dilakukan untuk memastikan kemeriahan FestKon 11 UniMAP berlangsung dengan luar biasa hebat. Kekuatan dan keunikan promosi serta publisiti menjadi tonggak utama bagi memastikan setiap informasi FestKon 11 UniMAP diterima oleh mahasiswa-mahasiswi UniMAP dan masyarakat sekitar di Negeri Perlis. Aktiviti seperti Flashmob dan Busking di Giant dan Cmart menjadi keunikan aktiviti promosi pada tahun ini. Selain itu juga Sekretariat FestKon 11 UniMAP juga melakukan edaran risalah FestKon 11 UniMAP di pasar malam sekitar Negeri Perlis.


Pada 25 Oktober 2016, Festival Konvokesyen ke 11 UniMAP telah tiba ke penghujung program. Pada malam tersebut dimeriahkan dengan persembahan artis iaitu Khai Bahar. Tampak riak wajah Sekretariat dan Krew FestKon 11 UniMAP yang gembira dalam kesedihan pada malam majlis penutup FestKon 11 UniMAP. Pelbagai peristiwa pahit manis yang telah mereka lalui apabila menggalas tanggungjawab sebagai seorang Sekretariat dan Krew FestKon 11 UniMAP. Majlis penutup telah disempurnakan oleh Naib Canselor UniMAP Ybhg Dato’ Prof. Dr Zul Azhar Zahid Jamal dan pemberian plak FestKon 12 UniMAP kepada Pengarah FestKon 12 UniMAP menjadi simbolik majlis penutup Festival Konvokesyen ke 11 UniMAP.