Sunday, 19 November 2017
A+ R A-

Alumni UniMAP Sumbang Bantuan Aidilfitri

 • Category: HEPA 2017
 • Written by Super User
 • Hits: 76

PAUH PUTRA, 23 Jun - Kemeriahan Aidilfitri semakin terasa, namun disebalik itu ada insan yang hanya menyambutnya ala kadar disebabkan kesempitan hidup yang dialami.Terpanggil dengan keadaan itu, Unit Pembangunan Alumni, Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) dan Persatuan Alumni Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mengambil inisiatif membantu golongan asnaf yang terpilih di negeri Perlis dan Kedah. 

Read more: Alumni UniMAP Sumbang Bantuan Aidilfitri

UniMAP Lancar Tabung Bencana Kebakaran Tawau

 • Category: HEPA 2017
 • Written by Super User
 • Hits: 94

Arau, 4 Julai – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menyatakan keprihatinannya terhadap tragedy kebakaran yang menimpa lebih 250 rumah setinggan di Tawau, Sabah dengan melancarkan melancarkan Tabung Bencana Kebakaran hari ini.

Naib Canselornya, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, inisiatif tersebut diambil apabila memikirkan kesukaran yang dihadapi oleh penduduk tersebut susulan kejadian itu yang berlaku di saat Umat Islam masih dalam kemeriahan sambutan Aidilfitri.

Read more: UniMAP Lancar Tabung Bencana Kebakaran Tawau

Pelajar UniMAP Perlu Aktif Dalam Bidang Sukarelawan Dan USR

 • Category: HEPA 2017
 • Written by Super User
 • Hits: 50

ALOR SETAR, 20 November – Penglibatan pelajar dalam bidang ko-kurikulum diharap mampu merealisasikan hasrat universiti untuk melahirkan lebih ramai sukarelawan yang mampu mendokong pelaksanaan Tanggungjawab Sosial Universiti (USR).

 Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Datuk Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal dalam ucapannya berkata, jika konsep ini mampu diterjemahkan dalam semua badan-badan beruniform maka sudah pasti segala sumber yang ada di universiti ini mampu untuk dimanfaatkan bersama secara optimum dan sinergi.

Ia seterusnya dapat digemblengkan untuk memperoleh hasil yang diharapkan dan lebih bermakna dan pada masa sama melahirkan insan yang prihatin dan berbakti kepada masyarakat.

“Justeru adalah menjadi harapan saya untuk melihat Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (Palapes) UniMAP sebagai model atau kerangka utama untuk merealisasikan kejayaan pelaksanaan USR ini sejajar dengan hasrat UniMAP kearah 500 Universiti Terbaik Dunia menjelang 2020,” ujarnya ketika berucap pada majlis Santapan Regimental Pegawai Kadet Palapes UniMAP Ke-9 di sini semalam.

Pada majlis itu, seramai 116 Pegawai Muda Palapes UniMAP ditauliahkan dalam Tentera Darat Malaysia.

Muhamad Rafini Kamaruzaman diumumkan sebagai penerima anugerah Pegawai Kadet terbaik keseluruhan manakala bagi anugerah ketenteraan terbaik disandang oleh Danial Adeeb Rozani manakala Tham Weng Hing menerima anugerah akademik terbaik (ijazah)  dan Tan Xin Cong akademik terbaik (diploma).

Anugerah disampaikan oleh Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail. Berkenan berangkat hadir, Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Dalam pada itu, Tuanku Syed Faizuddin bertitah, bentuk ancaman global yang pantas berubah memerlukan setiap anggota tentera lebih peka dan sensitif terhadap perkembangan semasa.

Menurut baginda, ancaman terkini yang tradisional atau bukan tradisional termasuk dari luar negara adalah serius kerana terbukti ia merebak dengan pantas dan memberi kesan terhadap keselamatan negara.

"Ancaman-ancaman yang menjadi konflik semasa ini seperti Daesh atau IS adalah benar dan bukan rekaan. Punca konflik lain seperti bencana alam atau malapetaka, ekonomi dan kemiskinan, amalan politik tidak sihat dan campur tangan pihak asing juga boleh menjejaskan ketenteraman negara," titah Tuanku Syed Faizuddin.

Sehubungan itu, baginda bertitah setiap anggota tentera termasuk Askar Wataniah harus menanam perasaan bangga menjadi sebahagian pasukan profesion mulia yang mempertahankan agama, bangsa dan negara.

 

 

 

 

Seminar Graduan Holistik 2017-Integriti Pemacu Graduan Holistik

 • Category: HEPA 2017
 • Written by Super User
 • Hits: 133

Seminar Graduan Holistik 2017-Integriti Pemacu Graduan Holistik

PULAU LANGKAWI 7 Mei – Seramai 104 pelajar terdiri dari 13 Universiti Awam, Kelab SPRM, Majlis Perwakilan Pelajar UniMAP, Majlis Penghuni Kolej Kediaman dan Persatuan Pelajar Pusat Pengajian UniMAP telah hadir untuk mengikuti Seminar Graduan Holistik 2017 diadakan bertempat di Akademi Koreksional Malaysia, Pulau Langkawi bermula dari 5 hingga 7 Mei 2017. Seminar ini adalah anjuran Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP dengan kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dan Biro Tatanegara (BTN).

Read more: Seminar Graduan Holistik 2017-Integriti Pemacu Graduan Holistik